Jambalaya

Jambalaya is een éénpansgerecht uit het zuiden van de Verenigde Staten.

Het is een heerlijk smeuïg, pittig rijstgerecht die bij ons thuis enorm in de smaak valt. Ons zoontje Vince is er gek op!

De traditionele jambalaya wordt bereid met chorizo. Ik maakte er mijn eigen versie van:

 Hoofdgerecht

   35 minuten

  4 personen

 *

Ingrediënten

  • 500g gemengd gehakt
  • 180g basmati rijst
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 200g champignons
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el spaghettikruiden
  • Mespuntje harissa kruidenpasta
  • 140g tomatenpuree
  • 1 el gedroogde basilicum
  • Peper
  • Zout
  • Klontje boter
  • 1 el Sublimix groentebouillon
  • 1,2l water
  • Geraspte kaas als afwerking

 

Bereiding

Begin met de sjalotjes en de knoflook fijn te snijden. Smelt ondertussen een klontje boter en stoof de ui en de look aan. Snijd de rode paprika en champignons in kleine blokjes en stoof mee aan. Voeg het gehakt toe en de kruiden: peper, zout, spaghettikruiden, harissa, laurier en gedroogde basilicum.

Wanneer het gehakt mooi gebakken is voeg je de rijst toe en laat dit een minuutje mee bakken. Daarna voeg je het water, de groentebouillon en de tomatenpuree toe.

Laat dit 20 minuutjes koken tot de rijst gaar is en het vocht bijna volledig is opgenomen. Roer af en toe even door en voeg indien nodig wat extra water toe. Het is de bedoeling dat het gerecht heel smeuïg is.

Werk af met wat geraspte gruyere of parmezaanse kaas.

Tip! Gebruik een grote wokpan om dit gerecht klaar te maken.

Ik gebruik steeds de bouillon van Sublimix, deze bouillon in poedervorm is gluten -en lactosevrij, vegetarisch en bevat bovendien geen smaakversterkers. Meer info en andere varianten kan je terugvinden op: www.sublimix.be 

Je kan dit gerecht ook een dag op voorhand maken of enkele porties invriezen.

 

Smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.